Βολικά ψέματα ή άβολες αλήθειες

Του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη

Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

Είναι κοινή διαπίστωση ότι πλέον ζούμε σε ιδιαίτερα κρίσιμες αλλά και πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη γενιά που έμαθε να ζει σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το διαρκώς θερμό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, ο αναθεώρητισμος της Τουρκίας, η αύξηση της ισχύος των χωρών με ολοκληρωτικά καθεστώτα, η παρουσία του Τραμπ και ο τραμπισμός ως πολιτική κουλτούρα και μέθοδος, είναι μερικές από τις συνθήκες που θα κληθεί η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν στο προσεχές μέλλον.

Η ευκολία με την οποία ο Τράμπ δηλώνει ότι θα αποκτήσει τη Γροιλανδία, τον Παναμά θα ανοίξει την όρεξη και άλλων καθεστώτων και ηγετών όπως ο Ερντογάν και η Τουρκία.

Η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι δυστυχώς μία ωραιοποιημένη εικόνα όπως κάποιες φορές παρουσιάζεται από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η Τουρκία έχει διαμορφώσει μία διαχρονικά επιθετική εξωτερική πολιτική, πολιτική επέκτασης που μέσα στα χρόνια διαρκώς κερδίζει εδάφη, πόντους στην διεθνή σκακιέρα, συμμαχίες και παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες. Τελευταία παραδείγματα, η Λιβύη και η Συρία, χώρες που μετατρέπονται σε δορυφόρους της Τουρκίας.

Στο παραπάνω σκηνικό, πρέπει να προσθέσουμε την οικονομική ισχύ της Τουρκίας αλλά και την έντονη αύξηση και βελτίωση της αμυντικής της Βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο θα δυσχεραίνει τη θέση της σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο.

Είναι απαραίτητο για τη χώρα μας να διαμορφωθεί μία συνολική στρατηγική σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Διαμόρφωση στρατηγικής για ενίσχυση της εθνικής μας αμυντικής θέσης, αυτονομίας της ελληνικής αμυντικής Βιομηχανίας, πίεση για ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής Άμυνας, σύσφιξη σχέσεων και συμμαχιών, πολιτική για την ανατροπή του Δημογραφικού ζητήματος, είναι μερικές από τις θέσεις που πρέπει να αρχίσει να επιταχύνει η χώρα μας.

Ζούμε σε ένα περίεργο διεθνές περιβάλλον όπου πρέπει να ζυγίσουμε ως έθνος τις προκλήσεις που ενδεχομένως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δεν υπάρχει και εύκολος δρόμος, αν θέλεις να παραμείνεις ως κράτος πρωταγωνιστής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”)