Συνέντευξη στην Βαρβάρα Ζούκα
«Η ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης περνάει μέσα από το πανεπιστήμιο». Με τα λόγια αυτά ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος περιγράφει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ίδρυμα αλλά και τη σημασία που προσδίδει στο άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία. Σε μια συνέντευξη στην «Π», που εστιάζει στη στρατηγική και στον σχεδιασμό του ιδρύματος, ο κ. Αγγελόπουλος παρουσιάζει το πανόραμα των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν, ώστε πλέον οι Σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος να εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, προσελκύοντας φοιτητές από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Συνέντευξη στη Βαρβάρα Ζούκα
Ποιες ήταν οι κύριες προκλήσεις που κληθήκατε να διαχειριστείτε κατά τον πρώτο χρόνο διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος;
«Το κυριότερο που επιτεύχθηκε είναι ότι αρχίσαμε να αποκτούμε διαδικασίες ως πανεπιστήμιο. Λόγω του ότι εκτεινόμαστε σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις με διοικητικούς υπαλλήλους και καθηγητές διασπαρμένους σε μια οριζόντια διάταξη, έπρεπε να βρούμε τρόπους κοινών δράσεων και διαδικασιών, ώστε να επιτύχουμε ευελιξία στις αποφάσεις, άμεσα αποτελέσματα και μια καλή υποστήριξη τόσο προς τους φοιτητές όσο και προς τους καθηγητές μας. Αυτή η προσπάθεια ήταν προτεραιότητά μας και θεωρώ ότι ο στόχος μας επιτεύχθηκε. Ενδεικτικά μόνο να σας αναφέρω ότι στα οικονομικά ζητήματα πλέον λειτουργούμε ψηφιακά. Τα αιτήματα υποβάλλονται μέσω πλατφόρμας, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε άμεση γνώση των αναγκών των τμημάτων».
Στο πεδίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων υπήρξε κάποια εξέλιξη;
«Πράγματι, σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών μας, ζήτημα που εκκρεμούσε για χρόνια. Για παράδειγμα οι φοιτητές στο τμήμα Γεωπονίας, στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, δεν είχαν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Σημαντικό σταθμό αποτέλεσε, ακόμη, η ίδρυση μιας εμβληματικής Πολυτεχνικής Σχολής με τη μετατροπή των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών σε τμήματα ανάλογα με αυτά του Πολυτεχνείου. Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται η σχετική ΚΥΑ, ώστε να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία. Ο χάρτης των επαγγελματικών δικαιωμάτων ολοκληρώνεται στα τμήματά μας. Αυτό μας δίνει κύρος και συγκριτικό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα φέτος να έχει παρατηρηθεί μια έκρηξη τόσο στις βάσεις όσο και στις πληρότητες των τμημάτων».
Πόσο υψηλές είναι οι πληρότητες στις οποίες αναφέρεστε και ποιες είναι οι σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση;
«Οι θέσεις στα τμήματά μας καλύφθηκαν σε ποσοστό 97%. Κάποιες ελάχιστες έμειναν κενές, κυρίως στη Σίνδο, και αυτό γιατί είχαν πάρα πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής. Τα τμήματα με την υψηλότερη ζήτηση είναι αυτά της Σχολής Μηχανικών, λόγω και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής οι φοιτητές μας έχουν δουλειά από το τέταρτο έτος».
Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τη βελτίωση των υποδομών;
«Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονταν στη Σίνδο. Με μια γενναία χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ προχωράμε σε αναδιάρθρωση όλων των αιθουσών διδασκαλίας, σε αλλαγές στους χώρους εργαστηρίων, στην αγορά εξοπλισμού, στην κατασκευή δύο αμφιθεάτρων, στη σύνδεση με το φυσικό αέριο και σε σειρά άλλων παρεμβάσεων. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε χρηματοδότηση 1,4 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων για την οργάνωση μιας μονάδας υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες, η οποία θα στελεχωθεί με δώδεκα εξειδικευμένους επιστήμονες. Γίνεται χαρτογράφηση των αναγκών σε υποδομές, ώστε και πάλι σε συνεργασία με την περιφέρεια να προχωρήσουμε σε αγορά εξοπλισμού και σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας».
Πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αφορούν τη μετακίνηση των φοιτητών στη Σίνδο;
«Ήδη έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία με τον ΟΑΣΘ και έχει βελτιωθεί σημαντικά η σύνδεση με την αστική συγκοινωνία τις πρωινές ώρες. Ζητήσαμε, παράλληλα, να αυξηθούν τα δρομολόγια και στις ώρες αναχώρησης, περίπου στις 3.00 – 4.00 το μεσημέρι. Από κει και έπειτα πιέζουμε το υπουργείο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τον δυτικό προαστιακό, να υπάρξει πρόβλεψη και για το κάμπους της Σίνδου. Αυτός ο σχεδιασμός έχει έναν ορίζοντα περίπου τετραετίας. Μέχρι τότε είμαστε σε φάση συνεννόησης, για να αυξηθούν τα δρομολόγια του προαστιακού Θεσσαλονίκης – Λάρισας, έστω και με έναν συρμό, που θα εξυπηρετεί το κάμπους τις ώρες αιχμής. Εμείς στο μεσοδιάστημα θα νοικιάσουμε 1-2 λεωφορεία, για να έχουμε σύνδεση από τον σταθμό της Σίνδου στο πανεπιστήμιο».
Έχετε μιλήσει πολλές φορές για εξωστρέφεια. Ανταποκρίνεται αυτό στα προγράμματα σπουδών που προσφέρετε;
«Ήδη έχουμε 27 αγγλόφωνα προγράμματα, που ανήκουν σε δύο σχολές. Η πρώτη είναι η Σχολή Επιστήμης – Τεχνολογίας, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει προγράμματα για νομικές επιστήμες, μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, τουρισμό κλπ. Σχεδιάζουμε, παράλληλα, άλλα δύο, εκ των οποίων το πρώτο στο πεδίο της υγείας και της βιοϊατρικής και το δεύτερο στον τομέα της βιολογίας. Προετοιμάζουμε, συγχρόνως, για πρώτη φορά και δύο αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, το ένα σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης πολιτισμικών μονάδων και το άλλο σε θέματα ψηφιακής διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών, αλλά αυτό απαιτεί μια συνολική αναβάθμιση στις υποδομές και στις φοιτητικές εστίες».
Έχετε κάποιο σχέδιο για τις φοιτητικές εστίες;
«Έχουμε πράγματι μεγάλες ανάγκες στις φοιτητικές εστίες. Για το κάμπους των Σερρών έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα κονδύλι για την ανέγερση εστίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, όμορο του κάμπους.
Για να καλύψουμε τις ανάγκες στη Σίνδο, έχουμε εντοπίσει ένα ξενοδοχείο και αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση συμβολαίων. Ο χώρος αυτός θα προσφέρει 120 – 150 νέες κλίνες, που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τις περίπου 200 κλίνες στην εστία, την οποία πρόσφατα ανακαινίσαμε».
Μπορεί το πανεπιστήμιο να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας;
«Η ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης πρέπει να περάσει μέσα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Αυτά είναι αλληλένδετα. Ως πανεπιστήμιο έχουμε υποδομές, τις οποίες μπορούμε να ανοίξουμε στην κοινωνία. Μία από αυτές είναι το γυμναστήριό μας, που τώρα επιτύχαμε να το αδειοδοτήσουμε. Το γυμναστήριο αυτό θα δοθεί πρώτιστα στην κοινωνία, στον δήμο Δέλτα. Τίποτε δεν πρέπει να είναι κλειστό. Το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει έναν άλλον ρόλο -να βοηθάει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Επιδιώκουμε και ευρύτερες συνεργασίες. Ήδη έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Σερρών, με τον οποίο έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Η δήμαρχος ανακοίνωσε και κάποια μέτρα για τους φοιτητές, όπως παροχές στη συγκοινωνία, εισιτήρια για θέατρα – κινηματογράφο κ.ά. Πρόσφατα υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας και με τον δήμο Θεσσαλονίκης, με στόχο την αλληλοϋποστήριξη σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 26-10-2024)