Του Βαγγέλη Πλάκα
Tην προσεχή Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου. Εάν δεν επίκειτο η προεδρική εκλογή, δεδομένων και των σχεδόν μηνιαίων ενημερωτικών συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αυτό δεν θα αποτελούσε είδηση. Τώρα όμως η συνάντηση αυτή αποκτά εξαιρετικά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα βρεθεί την επόμενη πενταετία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Θα είναι σε κάθε περίπτωση η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο, πριν την ανακοίνωση των τελικών του αποφάσεων και εκτιμάται ότι σε αυτήν θα της ανακοινώσει αν θα την επαναπροτείνει για δεύτερη θητεία ή όχι.
Την ίδια ή την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε είχε πει και σε συνέντευξή του πριν τις εκλογές που είχε προσδιορίσει τις ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνας, θα κάνει γνωστή και την πρότασή του. Οι πληροφορίες απο συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου λένε πως στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει μια short list με λίγα πλέον ονόματα απο την οποία και θα καταλήξει στο όνομα του ή της Προέδρου. Οι εκτιμήσεις επιμένουν πάντως πως το σενάριο ανανέωσης της θητείας της κας. Σακελλαροπούλου είναι ασθενικό.
Στο δεύτερο ερώτημα, αν δηλαδή ο πρωθυπουργός επιλέξει ένα πρόσωπο που είχε πολιτική πορεία ή κάποιο άλλο, επί παραδείγματι που υπηρέτησε σε κάποια θεσμική θέση όπως η νυν Πρόεδρος, φαίνεται να έχει απάντηση: στο ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται η επιλογή στην οποία φέρεται να καταλήγει ο πρωθυπουργός είναι για πρόσωπο με πολιτική εμπειρία.
Το τρίτο ερώτημα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο που θα προέρχεται απο το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και θα έχει κεντροδεξιό στίγμα ή ένα πρόσωπο απο το κέντρο, ακόμη και την κεντροαριστερά. Τελευταία κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο το δεύτερο ενδεχόμενο ώστε ο πρωθυπουργός να σηματοδοτήσει τα ανοίγματα στο κέντρο και να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, όχι μόνο κατά την ψήφισή του στη Βουλή με πλειοψηφία μεγαλύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και στην κοινωνία. Οι συμβολισμοί μιας τετοιας κίνησεις συνάδους με το πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού και το στόγμα που θέλει να έχει η κυβέρνησή του. Προς αυτό το ενδεχόμενο έδειξε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: Σίγουρα το σκεπτικό θα έχει πολύ μεγάλη σημασία, δίνει πάντοτε σημασία σε αυτό ο πρωθυπουργός. (…) Ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, άρα η απόφαση αυτή θα απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο το κυρίαρχο όνομα είναι αυτό του νυν Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα ενώ αν επιλέξει τον δεύτερο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.