Ο Μητσοτάκης «επιλέγει» και «ακυρώνει» Ανδρουλάκη, αντεπιτίθεται σε Σαμαρά

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, που τυπικά αφορούσε τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ήταν αποκαλυπτική για την στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Με την επιλογή του να αποχωρήσει από τα κυβερνητικά έδρανα και τις δύο φορές που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μια κίνηση στρατηγικά σχεδιασμένη, έστειλε ένα διπλό μήνυμα, πέρα από το προφανές ότι δεν ήθελε να συζητήσει με τον Νίκο Παππά, καταδικασμένο από το ειδικό δικαστήριο.

Το πρώτο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφορά την επιλογή του για πολιτικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με την επιλογή αυτή ξεκίνησε και μια επιθετική πολιτική ρητορική απέναντι του που κορυφώθηκε με την αναφορά ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε μια στροφή 360 μοιρών, επέστρεψε δηλαδή στην ίδια θέση, θέλοντας έτσι να δείξει πως το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν άλλαξε και ουσιαστικά δεν μπορεί να απογειωθεί πολιτικά αλλά θα κινείται στα γνωστά εκλογικά επίπεδα. Επίσης το μήνυμα περί «μη αλλαγής» αφορούσε και το κεντρώο ακροατήριο για πολιτικές επιλογές του κ. Ανδρουλάκη καθώς συνοδεύτηκε και με επίθεση για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πλέον έχει επιλέξει το δρόμο της ανοικτής διαφωνίας με την κυβέρνηση. Εξηγώντας την αποχώρησή του από την Βουλή την ώρα της ομιλίας του κ. Παππά, είπε πως «δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του». Το τελευταίο στόχευε ευθέως τον κ. Σαμαρά και το θερμό τετ-α-τετ που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ. Κάτι που δεν άρεσε στην γαλάζια βάση…

Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να απαντάει πλέον στον κ. Σαμαρά, έχει διαφορετική στάση απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βεβαίως έχει τις διαφωνίες του με κυβερνητικές επιλογές αλλά δεν ταυτίζεται με τον κ. Σαμαρά, παρά το ότι έχουν τελευταία ορισμένες κοινές εμφανίσεις. Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη η υπεράσπιση από βήματος Βουλής από τον πρωθυπουργό της περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή, με τα καρφιά στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την χρεοκοπία της χώρας.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 26-10-2024)