ετήσια οικονομική δραστηριότητα 70 – 80 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 350 – 400 εκατ. ευρώ κατά τη φάση λειτουργίας του
Με τη δομημένη επιφάνεια να περιορίζεται κατά έξι στρέμματα και τον προβλεπόμενο χώρο πρασίνου να αυξάνεται σε πάνω από 110 στρέμματα και να εμπλουτίζεται με έως και 4.000 δέντρα από τα μόλις 188 που υπάρχουν σήμερα στον χώρο, προχωρά το επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Οι φορείς της πόλης εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρότζεκτ της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, την ώρα που δύο δημοτικές παρατάξεις και 38 συλλογικότητες ξεκινούν καμπάνια για τη συλλογή πάνω από 25.000 υπογραφών, ώστε να διοργανωθεί τοπικό δημοψήφισμα για το μέλλον του έργου.
Τα νέα δεδομένα
Τα νέα δεδομένα αναφορικά με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) από τους ανθρώπους της ΔΕΘ – Helexpo και τους μελετητές που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Juan Lucas Young, Neil Porter και Andrew Kiel.
Στο επικαιροποιημένο σχέδιο πέντε είναι τα κομβικά σημεία που βελτιώνονται σε σχέση με την αρχική πρόταση, έπειτα από την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης:
1. Η δομημένη επιφάνεια μειώνεται κατά έξι στρέμματα
2. Δημιουργείται ένα ενιαίο πάρκο 90-100 στρεμμάτων στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ, το οποίο μαζί με την περιοχή της Αγίας Φωτεινής επεκτείνεται εν τέλει σε πάνω από 110 στρέμματα
3. Στο νέο πάρκο φυτεύονται έως 4.000 δέντρα από τα μόλις 188 δέντρα που υπάρχουν σήμερα στον χώρο της ΔΕΘ
4. Η έκταση της ΔΕΘ δεν θα είναι περιφραγμένη, ώστε να εξασφαλίζεται ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες
5. Το υπόγειο πάρκινγκ που δημιουργείται στον χώρο είναι χωρητικότητας 1.500 – 2.000 θέσεων.
Τ. Τζήκας: Να μη διαρραγεί η σχέση του κέντρου της πόλης με τη ΔΕΘ
Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να διαρραγεί η ιστορική σχέση του κέντρου της πόλης με τη Διεθνή Έκθεση διατυπώνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo A.E. Τάσος Τζήκας.
“Κατανοώ απολύτως την άλλη άποψη από ανθρώπους που τους εκτιμώ. Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό το debate, αυτόν τον διάλογο, με επιχειρήματα και χωρίς ανακρίβειες. Γιατί δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δεν υπάρχουν πόλεις που έχουν τις εκθέσεις τους στο κέντρο”, σημειώνει ο κ. Τζήκας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φραγκφούρτη, τη Βαρκελώνη και τη Μπολόνια. “Και υπάρχει η Ρώμη, που, όταν πήρε το εκθεσιακό από το κέντρο της και το μετέφερε στο αεροδρόμιο, πτώχευσε δύο φορές”, προσθέτει ο κ. Τζήκας.
Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις αναφορικά με το πρότζεκτ ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζήκας σημειώνει ότι το πρότζεκτ αντιμετωπίστηκε με επιστημονική επάρκεια, ενώ σε απόλυτη προτεραιότητα, πέραν του αρχιτεκτονικού και του οικονομικού σκέλους, τέθηκε ο περιβαλλοντικός παράγοντας με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου.
Κ. Ποζρικίδης: Πάνω από 1.500 νέες θέσεις εργασίας
Στις επιμέρους περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις του έργου ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης αναφέρεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Α.Ε. Κυριάκος Ποζρικίδης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα υπογραμμίζει ότι μεταξύ άλλων επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 40 – 50%.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Ποζρικίδης κάνει λόγο για ετήσια οικονομική δραστηριότητα 70 – 80 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 350 – 400 εκατ. ευρώ κατά τη φάση λειτουργίας του. Όπως προσθέτει ο ίδιος, κατά τη φάση κατασκευής του έργου θα προκύψουν 1.000 θέσεις εργασίας ετησίως, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του περισσότερες από 1.500.
Ηλ. Περτζινίδης: «Εδώ κλείνει ο διάλογος. Ας ξεκινήσει το έργο»
“Εδώ κλείνει ο διάλογος. Ας ξεκινήσει το έργο”, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης.
«Η ΔΕΘ ήταν, είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της πόλης, γιατί ανήκει στην καρδιά της πόλης, γιατί ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Και η ανάπλασή της είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα προσδώσει μια άλλη δυναμική στην πόλη. Είναι ένα έργο το οποίο το θέλαμε και το θέλουμε», τονίζει ο ίδιος.
Π. Μπίλλιας: Ισχυρή η δέσμευση της ΠΚΜ για χρηματοδότηση της δημιουργίας του πάρκου
Τη στήριξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πρότζεκτ ανάπλασης της ΔΕΘ παράλληλα με τη δέσμευση ότι η περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος χρηματοδότησης των έργων ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας.
«Η δέσμευση αυτή είναι ισχυρή. Περιμένουμε, λοιπόν, να μας παρουσιαστούν το σχέδιο, οι μελέτες και ο προϋπολογισμός του έργου και μέσα από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσουμε την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου», σημειώνει ο ίδιος.
Στ. Αγγελούδης: Κανένας δήμαρχος δεν θα υπογράψει για την απομάκρυνση ενός διαμαντιού
Σχολιάζοντας την πρόταση για μεταφορά της ΔΕΘ εκτός του κέντρου της πόλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης δίνει τη δική του απάντηση: «Η ΔΕΘ είναι κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά. Δεν υπάρχει δήμαρχος που θα βάλει την υπογραφή του, για να απομακρυνθεί ένα διαμάντι που στηρίζει την οικονομία της πόλης».
Σε ό,τι αφορά το μητροπολιτικό πάρκο ο κ. Αγγελούδης υπογραμμίζει ότι, έπειτα από διεκδικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, ο προβλεπόμενος χώρος αυξάνεται σε συνολικά 113 στρέμματα στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ, παράλληλα και με την ενσωμάτωση του χώρου της Αγίας Φωτεινής.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θέτει κι ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο, ζητώντας την απόδοση στην πόλη επιπλέον 100 στρεμμάτων από τον χώρο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πάρκο 200 στρεμμάτων. Καλεί, μάλιστα, σε πολιτική συναίνεση και κοινό αγώνα “για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου, σύγχρονου και βιώσιμου πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν θα αποδυναμώσει τη ΔΕΘ, αλλά θα την εξελίξει σε συνάρτηση με το περιβάλλον και τις ανάγκες των πολιτών”.
Τη δική του απάντηση, όμως, δίνει ο Στέλιος Αγγελούδης και απέναντι σε όσους ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο ίδιος εμφανίζεται ανοικτός στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, αρκεί, όπως τονίζει, αυτό να πληροί τις νόμιμες και ουσιαστικές προϋποθέσεις και να μη χρησιμοποιείται εργαλειακά για λόγους πολιτικής γυμναστικής. “Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη: Εκατόν δέκα τρία στρέμματα μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ και πρόσθετη διεκδίκηση από το Γ΄ Σώμα Στρατού. Η αντίθετη πρόταση ποια είναι; Η μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο; Σε ποιο σημείο; Πότε; Με ποιο κόστος;», διερωτάται ο κ. Αγγελούδης.
Καμπάνια συλλογής υπογραφών
Την ίδια ώρα, δύο δημοτικές παρατάξεις (“Θεσσαλονίκη για Όλους” υπό τον Σπύρο Πέγκα και “Η Πόλη Ανάποδα” με επικεφαλής τη Μαρία Κέκη) και 38 συλλογικότητες έχουν ξεκινήσει καμπάνια για τη συλλογή 25.000 και πλέον υπογραφών από δημότες της Θεσσαλονίκης, με στόχο να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα για το μέλλον του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ.
Το ερώτημα το οποίο προτείνουν να τεθεί στο δημοψήφισμα είναι: “Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;” .
Η συλλογή των υπογραφών, όπως έκαναν γνωστό οι διοργανωτές της εκστρατείας, θα γίνει είτε δια ζώσης είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό (parkodeth.gr).
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 12-4-2025)