Μαξίμου: Σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις τώρα, Πρόεδρος αργότερα

Του Βαγγέλη Πλάκα

Να απεγκλωβιστεί από τη συζήτηση για τα εσωκομματικά, που φούντωσαν όπως ήταν λογικό μετά τη διαγραφή Σαμαρά, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.  Για αυτό και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι γεμάτο με επισκέψεις, ομιλίες και συναντήσεις και με στόχο να αποτυπωθεί πως το κυβερνητικό έργο με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται και αποδίδει καρπούς.   Χαρακτηριστική είναι μια αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα γίνονται άψογα. Είμαι ο πρώτος ο οποίος πάντα επιδιώκει την κριτική και θεωρώ ότι μόνο αν είμαστε πραγματικά αυστηροί με τους εαυτούς μας και με το έργο μας μπορούμε ουσιαστικά να βελτιωνόμαστε», είπε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια και πού είμαστε σήμερα».

Στην εν λόγω εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης κάθονταν δίπλα-δίπλα και είχε συζήτηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Το θέμα του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι στην ατζέντα του Μαξίμου αλλά στην κυβέρνηση δεν θέλουν να είναι και στη δημόσια ατζέντα.  Σε ότι αφορά το πρόσωπα που θα προταθεί και τα χαρακτηριστικά του, συνομιλητές του διαβεβαιώνουν πως όλα είναι ανοικτά, ακόμη και να επαναπροταθεί, αν επιθυμεί να παραμείνει, η κα. Σακελλαροπούλου.  Όσοι αγωνιούν πάντως για το όνομα θα πρέπει να περιμένουν για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων που εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική του απόφαση.

Την ίδια στιγμή, από το Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι και εκπέμπουν το μήνυμα ότι παρά τη διαγραφή Σαμαρά, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι αρραγής.  Εκτιμούν δε πως αυτό θα αποτυπωθεί και στην ψήφιση του προϋπολογισμού, που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, και για το 2025 προβλέπει αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων.

Στον ορίζοντα πάντως δεν διαφαίνεται πως κάποιος βουλευτής που θεωρείται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό θα μπορούσε τώρα ή αργότερα να φύγει από την Νέα Δημοκρατία.  Εκτός μάλιστα από μια σειρά κορυφαίων υπουργών και πολλοί βουλευτές που δεν μπορούν να θεωρηθούν «μητσοτακικοί» υπεραμύνθηκαν την απόφασή του για διαγραφή Σαμαρά, ακόμη και βουλευτές που ήταν πολύ κοντά του.

Έτσι ταυτόχρονα από την κυβέρνηση κλείνουν κάθε συζήτηση, που στην ουσία δεν πρόλαβε να ανοίξει απλά αναφέρθηκε ως ένα σενάριο, περί πρόωρων εκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τακτικά πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη ή τις αρχές καλοκαιριού του 2027.   Το σενάριο όμως του ανασχηματισμού παραμένει στο τραπέζι και χρονικά τοποθετείται την περίοδο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά τον κ. Σαμαρά, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει τι θα κάνει.  Δύσκολο για μια σειρά λόγων να ιδρύσει νέο κόμμα αλλά βέβαιο πως θα έχει δημόσιο λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στο δεξιό χώρο.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 23-11-2024, www.politikipress.gr)