Του Σταύρου Αλχατζίδη
Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι το 2027, όταν και είναι προγραμματισμένες –πλην απροόπτου- οι επόμενες εθνικές εκλογές; Εξαρτάται ποιόν θα ρωτήσουμε. Διότι, αν απευθυνθείς σε κάποιους, νυν ή πιθανούς υποψήφιους βουλευτές τότε είναι πολύ κοντά…
Ειδικά για την Α΄ και Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι ακόμη πιο κοντά, αφού όλες οι πληροφορίες θέλουν πολλούς ενδιαφερόμενους να μετακομίζουν στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Όπως επίσης υπάρχουν ακόμη εκείνοι που εξετάζουν με το ποιο κόμμα θα το κάνουν…
Πάντως κάποιοι ήδη εκδηλώνονται. Όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, που πρόσφατα έκλεισε το γραφείο του στην εκλογική του περιφέρεια και θα το ανοίξει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι υποψήφιος. Βέβαια μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει ανεξάρτητος, αν και η μετακίνηση του στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη θεωρούνταν δεδομένη.
Περίπου αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της επίσης ανεξάρτητης βουλεύτριας Ράνιας Θρασκιά. Και αυτή ήταν από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο μετά την ανεξαρτητοποίηση της από το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, δεν έκανε κάποια κίνηση. Υπενθυμίζουμε πως η κ. Θρασκιά εκλέχτηκε στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Ο παράγοντας Τζάκρη
Αμφότεροι πάντως εξετάζουν τις επιλογές τους και φέρονται να συζητούν και με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Και αμφότεροι -και όχι μόνο- περιμένουν τις αποφάσεις της Θοδώρας Τζάκρη.
Η βουλεύτρια Πέλλας ακούγεται πως επίσης θα μετακομίσει στην Α΄ Θεσσαλονίκης και αυτό σημαίνει πως αλλάζουν όλα τα δεδομένα, καθώς θα πρόκειται για μία πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η μετακίνηση της στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Και αυτό γιατί είναι πιθανόν να βρεθεί σε κάποια από τις περιφέρειες Αττικής, όπου μεταξύ άλλων πρόσφατα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και επαγγελματικά ως νομικός. Επίσης μία διαφορετική εκδοχή την θέλει να τοποθετείται στο επικρατείας του Κινήματος Δημοκρατίας στην περίπτωση που θα αναλάβει κεντρικό προεκλογικό ρόλο.
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης πάντως για το ίδιο κόμμα αναμένεται να μετακομίσει και η βουλεύτρια Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, που από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.
Για το Κίνημα Δημοκρατίας ακούστηκε και το όνομα της Βούλας Πατουλίδου. Η πρώην αντιπεριφερειάρχης το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει την τύχη της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θεωρώντας πως ο κύκλος της στην τοπική αυτοδιοίκηση έκλεισε. Ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις.
Τι θα κάνουν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Την ίδια ώρα ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για διαφορετικούς λόγους κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Και αυτό γιατί πολύ απλά έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.
Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν ρίξει το βάρος στην άσκηση αντιπολίτευσης, καθώς το κόμμα, βρίσκεται πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο στόχος του είναι να εδραιωθεί ως ο αντίπαλος πόλος της Νέας Δημοκρατίας. Η συνταγή τη ανάληψης πρωτοβουλιών για κεντρικά ζητήματα θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως επίσης θα συνεχιστεί και η κατάθεση τροπολογιών.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση για τη κεντροαριστερά, όπως και την όποια ονοματολογία, ακολουθείται η τακτική του «θα δούμε». Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δηλώνει ανοιχτό σε συνεργασίες, αλλά δεν καίγεται να μπει επί της ουσίας στη συζήτηση για μία ευρύτερη συνεννόηση του λεγόμενου «προοδευτικού χώρου». Σε ότι αφορά την ονοματολογία παραπέμπουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις γιορτές. « Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος σε αυτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Διαφορετική είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, το κόμμα βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνθεσης, καθώς οι πληγές που δημιουργήθηκαν είναι ακόμη ανοιχτές. Νομαρχιακές επιτροπές και οργανώσεις μελών υπολειτουργούν, μετά την αποχώρηση δεκάδων στελεχών προς τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το ψυχολογικό σοκ από την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί και το κλίμα σε γενικές γραμμές είναι βαρύ. Προφανώς ο Σωκράτης Φάμελλος έχει πολύ δουλειά να κάνει με κυριότερη αυτή της τόνωσης του ηθικού.
Την ίδια ώρα η συζήτηση με τη Νέα Αριστερά προς το παρών είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Πάντως για πολλά στελέχη και των δύο κομμάτων η μεταξύ τους συνεργασία θεωρείται μονόδρομος.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 21-12-2024)