Κάμερες και πρόστιμα 3.000 ευρώ στη μάχη ενάντια στα ογκώδη

της Βαρβάρας Ζούκα

Η εγκατάσταση καμερών στα λεγόμενα “κόκκινα σημεία” αλλά και η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου με την επιβολή προστίμων τα οποία θα αγγίζουν το ποσό των 3.000 ευρώ είναι τα νέα όπλα που σχεδιάζει να ρίξει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στη μάχη, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ογκώδη απορρίμματα, που κατακλύζουν δρόμους και πεζοδρόμια σε ολόκληρη την πόλη.

Η μάχη ενάντια στα ογκώδη μοιάζει άνιση, καθώς κάθε εβδομάδα οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης επεμβαίνουν σε πάνω από 1.500 σημεία στο κέντρο και στις περιφερειακές γειτονιές, για να απομακρύνουν κάθε λογής ογκώδη αντικείμενα από έπιπλα και στρώματα μέχρι είδη μπάνιου και προϊόντα ανακαινίσεων.

 

Τα κόκκινα σημεία

Αυτή την περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου, ώστε να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καμερών στα σημεία όπου έχει διαπιστωθεί πως συστηματικά γίνεται παράνομη απόθεση ογκωδών αντικειμένων από ασυνείδητους πολίτες.

Μία από τις πλέον προβληματικές περιοχές είναι αυτή της Ιπποδρομίου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, όπου σχεδόν σε καθημερινή βάση έχει διαπιστωθεί ότι εγκαταλείπονται ογκώδη απορρίμματα, δημιουργώντας μια εικόνα εξαιρετικά επιβαρυντική.

Στο κόκκινο, όπως προκύπτει από τις καθημερινές καταγραφές των ανθρώπων της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται αρκετά σημεία σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων η Ικονίου Προκοπίου όπως και η Ρωξάνης και Πέτρου Ερημίτη στη δυτική πλευρά της πόλης, η Αρτάκης, η Παπάφη και Λαχανά και η Δαρδανελλίων στην Τούμπα, η Στρωμνίτσης στην πέμπτη δημοτική κοινότητα, η Μελενίκου και η Επισκόπου Κίτρους Νικολάου στο κέντρο κ.ά.

Σε καθημερινή βάση οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης προχωρούν σε επιχειρήσεις για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων σε πάνω από 300 σημεία, ενώ μηνιαίως οι ποσότητες που συλλέγονται ξεπερνούν τους 600 τόνους. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο από διάφορα σημεία μέσα στην πόλη απομακρύνθηκαν 634 τόνοι ογκωδών αντικειμένων, ενώ το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο είχαν συγκεντρωθεί 4.800 τόνοι ογκωδών από περίπου 24.300 σημεία.

 

Στις 3.000 ευρώ το πρόστιμο

Στα μέτρα στα οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, για να περιορίσει το πρόβλημα, περιλαμβάνεται και αυτό της αύξησης των προστίμων που προβλέπονται για όσους ρυπαίνουν την πόλη, πετώντας ογκώδη αντικείμενα σε δρόμους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.

Το πρόστιμο για όσους εγκαταλείπουν ογκώδη στον δημόσιο χώρο αναμένεται να αυξηθεί στο ποσό των 3.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα, σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Η αυστηροποίηση του προστίμου για τις περιπτώσεις αυτές αναμένεται να συζητηθεί άμεσα σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική εισήγηση από μέρους της δημοτικής αρχής.

Το πρόστιμο των 500 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα, επιβλήθηκε πριν από μόλις λίγες ημέρες σε ασυνείδητο πολίτη στην περιοχή της Μπότσαρη, ο οποίος άδειασε κατάστημα που λειτουργούσε σε υπόγειο οικοδομής και έβγαλε στο πεζοδρόμιο διάφορα αντικείμενα, από κούτες και σίδερα μέχρι ντουλάπια και κούκλες βιτρίνας. Με τη συνεργασία των κατοίκων της περιοχής ο δήμος Θεσσαλονίκης εντόπισε τον πολίτη και μάλιστα προχώρησε και σε μήνυση εναντίον του.

Ο έλεγχος των σημείων όπου κατά κόρον γίνεται απόθεση ογκωδών αντικειμένων είναι ένα από τα πεδία τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι επόπτες γειτονιάς, που έχουν αναλάβει καθήκοντα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι οι εργαζόμενοι με τα χαρακτηριστικά μπλε γιλέκα, που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τον έλεγχο ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο την καθαριότητα αλλά συνολικά τον δημόσιο χώρο.

 

Διαχωρισμός απορριμμάτων

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα ογκώδη αντικείμενα που συλλέγει, ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες που καταλήγουν στην ανακύκλωση και να μειωθούν αντίστοιχα αυτές που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ, το τελευταίο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει στην οργάνωση κλιμακίων για τον διαχωρισμό των ειδών αυτών στον χώρο όπου τα συγκεντρώνει, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες γίνεται διαχωρισμός του ξύλου, των στρωμάτων, των υλικών κατεδαφίσεων, του πλαστικού και του χαρτιού, όπου εντοπίζεται, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της ανακύκλωσης και της επανάχρησης.

Η παροχή συνδρομής στους δήμους, ώστε να διαχειριστούν το μείζον πρόβλημα με τα ογκώδη απορρίμματα, αποτελεί ζητούμενο και για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει τη δημιουργία, σε συνεργασία με τους υπόχρεους παραγωγούς, χωριστών ρευμάτων αποβλήτων μεταξύ άλλων για τα στρώματα, για τα έπιπλα και για τα προϊόντα ξυλείας.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 12-10-2024)