Και Μητροπολιτικό Πάρκο και ΔΕΘ

Του Λάζαρου Ζαχαριάδη, αντιδημάρχου Δήμου Θεσσαλονίκης

Χρησιμοποιώ τον συγκεκριμένο τίτλο παραφράζοντας το γνωστό “και Μετρό και αρχαία” για ένα ζήτημα που δίχασε τη Θεσσαλονίκη. Ας μην διχαστούμε και για την ΔΕΘ σήμερα ή για το τραμ αύριο. Η πόλη δεν αντέχει άλλους διχασμούς που την κρατούν στάσιμη.

Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα, σχέδιο και σαφή πρόταση.

Με αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζω και αντιμετωπίζουμε ως Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης την κίνηση των ενεργών πολιτών για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Αφήνω στην άκρη τη γνωστή πολιτική εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση του θέματος από δημοτικούς συμβούλους που πριν από μερικά χρόνια όταν ασκούσαν διοίκηση ψήφιζαν διαφορετικά από ότι σήμερα που είναι στην αντιπολίτευση, εγκλωβισμένοι σε ένα κομματικό αδιέξοδο και ουτοπικό ασφυκτικό πλαίσιο. Το αφήνω στην άκρη γιατί δεν επιθυμώ επ’ ουδενί να αδικήσω την προσπάθεια των ενεργών πολιτών. Γιατί εφόσον τηρούνται όλες οι νόμιμες και ουσιαστικές προϋποθέσεις κανείς δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο.

Δύο είναι οι σημερινές τάσεις – απόψεις – θέσεις για το μέλλον της ΔΕΘ. Από τη μια η ανάπλαση του υπάρχοντος χώρου με παραμονή της έκθεσης στο κέντρο της πόλης και δημιουργίας Μητροπολιτικού πάρκου (συντριπτική αποδοχή από τους πολίτες όπως και πρόσφατη δημοσκόπηση κατέγραψε). Από την άλλη η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο (ή γενικώς και αορίστως σε οποιοδήποτε άλλο μέρος) και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Και στις δύο τάσεις κοινός τόπος είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Δεν είναι μόνο ότι το θέλει όλη η πόλη, αλλά ότι είναι αδήριτη ανάγκη για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Και είναι το σημείο που πρέπει να μας ενώσει. Να διεκδικήσουμε από κοινού όσα περισσότερα στρέμματα γίνεται.

Η πρόταση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη που παρουσιάστηκε για μία ακόμα φορά στο δημοτικό συμβούλιο μίλα για τεράστια έκταση από τη νότια πύλη της ΔΕΘ μέχρι το Γ’ Σώμα Στρατού. Ένας πράσινος πνεύμονας 200 και πλέον στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης. Σε αυτή τη πρόταση ποιος μπορεί να διαφωνήσει; ΚΑΝΕΝΑΣ. Όσο μικροπολιτικά και μικρόψυχα αντιμετωπίζουν ορισμένοι τα πράγματα, κανένας δεν μπορεί να πει όχι στην πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Η σημερινή αντίθεση έγκειται στο μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Και δυστυχώς εδώ δεν έχουμε δύο εφαρμόσιμα σχέδια. Έχουμε ένα ρεαλιστικό και ένα ουτοπικό. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η μετεγκατάσταση στην Σίνδο είναι συζήτηση αιθεροβατών. Δεν βρισκόμαστε στο 2009 και στην εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα του τότε πρωθυπουργού, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον ιδιώτη να πάει να χτίσει στη μέση του πουθενά, δεν αφορά επίσης και κανέναν φορέα της πόλης να στηρίξει αυτή την προοπτική που θα είναι η ταφόπλακα της ΔΕΘ. Εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον του εκθεσιακού φορέα που έχει συνδεθεί με την πόλη όσο κανείς άλλος.

Η πόλη λοιπόν με την σοβαρότητα που πρέπει να την διακρίνει θα πει όχι σε αόριστα διλήμματα, θα διεκδικήσει ενωμένη το πράσινο που της ανήκει, η ΔΕΘ θα παραμείνει στο κέντρο της πόλης, με το μικρότερο δυνατό κτηριακό αποτύπωμα, ώστε να προστατευτεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να εξυπηρετείται η τοπική οικονομία. Με τις 2000 θέσεις στάθμευσης, θα αποσυμφορηθεί το ιστορικό κέντρο και η διοίκηση Αγγελούδη, Ο Δήμαρχός μας κος Αγγελούδης θα μπορέσει να σχεδιάσει και τις αναγκαίες πεζοδρομήσεις.

Τα 4000 δέντρα ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο εντός αστικού ιστού Μητροπολιτικού πάρκου θα δώσουν «οξυγόνο» στην πόλη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καλεί σε πολιτική συναίνεση και κοινό αγώνα για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου, σύγχρονου και βιώσιμου πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν θα αποδυναμώσει τη ΔΕΘ αλλά θα την εξελίξει σε συνύπαρξη με το περιβάλλον και τις ανάγκες των πολιτών.

Είμαστε στο πλευρό του, είμαστε με την Θεσσαλονίκη!

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 12-4-2025)