H διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η πιο «ηχηρή» στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας καθώς για πρώτη φορά λαμβάνεται τέτοια απόφαση για πολιτικό που έχει θητεύσει ως πρώην πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε βρεθεί εκτός Νέας Δημοκρατίας και το 1992 όταν λίγους μήνες μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να τον απομακρύνει από Υπουργό Εξωτερικών, παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας και εν συνεχεία ίδρυσε την «Πολιτική Άνοιξη». Ο Σαμαράς επέστρεψε στην ΝΔ το 2004 με την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, το 2007 εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας και το 2009 πρόεδρος του κόμματος.
Στην πενηντάχρονη γαλάζια ιστορία έχουν σημειωθεί πολλές διαγραφές. Από τις πλέον πολυσυζητημένες αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά. Ήταν Μάιος του 2010 και η διαγραφή αποφασίσθηκε επειδή η κα. Μπακογιάννη υπερψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Να σημειωθεί πως το 2009 ήταν και οι δύο υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη ίδρυσε εν συνεχεία την «Δημοκρατική Συμμαχία» και επέστρεψε στη ΝΔ πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Ένας συνυποψήφιό του για την προεδρία της ΝΔ είχε διαγράψει και ο Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για Γιώργο Σουφλιά ο οποίος διαγράφηκε το 1997 μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, Αναστάση Παπαληγούρα, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο διότι κινούνται εκτός της κομματικής γραμμής. Ο Γιώργος Σουφλιάς επέστρεψε στη ΝΔ στο 5ο τακτικό συνέδριο του κόμματος το 2001 με τον Καραμανλή να τον υποδέχεται λέγοντάς του «Γιώργο, καλωσόρισες σπίτι σου». Ο Σουφλιάς ανέλαβε την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 ορίστηκε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Ο Κώστας Καραμανλής είχε προχωρήσει σε μια ακόμη «ηχηρή» διαγραφή. Αυτή του Γιώργου Καρατζαφέρη η οποία έγινε το 2000 για μια σειρά δηλώσεών του κατά συνεργατών και της πολιτικής που ακολουθούσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Καρατζαφέρης ίδρυσε μετά τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».
Επίσης «ηχηρή» και η διαγραφή του Πάνου Καμμένου από τον Αντώνη Σαμαρά το 2011 καθώς δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου που στήριζε και η ΝΔ. Ο Καμμένος ίδρυσε στη συνέχεια τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και το 2015 προχώρησε σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην ιστορία της ΝΔ ξεχωρίζει και η μαζική διαγραφή 21 βουλευτών που τον Φεβρουάριο του 2012 αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο μνημόνιο: επρόκειτο για τους: Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρη Σταμάτη, Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Γιώργο Βλάχο, Μιχάλη Γιαννάκη, Μαργαρίτη Τζήμα, Μίκα Ιατρίδη, Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ζήση Τζηκαλάγια, Χρήστο Ζώη, Σπύρο Γαληνό, Παναγιώτη Μελά, Γεώργις Καρασμάνη, Θεόφιλος Λεονταρίδη, Αναστάσιο Καριπίδη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Γεώργιο Βαγιωνά.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 23-11-2024, www.polikipress.gr)