Της Αρχοντούλας Τσιλικιώτη
Η λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια νέα εμπορική πραγματικότητα για τα καταστήματα γύρω από τους σταθμούς. Κερδισμένη φαίνεται να είναι η περιοχή του κέντρου. Επί του θέματος μίλησε στη «Π» ο Νίκος Ιωάννου, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα σαφή δεδομένα, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η επίδραση του μετρό διαφέρει ανάλογα με την περιοχή.
Αύξηση της κίνησης στο κέντρο
«Γύρω από τους περισσότερους σταθμούς του Μετρό, η λειτουργία του έχει βοηθήσει τα καταστήματα. Ιδιαίτερα στο κέντρο, οι δρόμοι γύρω από τη Βενιζέλου και την Αγίας Σοφίας έχουν δει αύξηση στην εμπορική κίνηση», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το 30% των επιχειρήσεων – μελών του δηλώνουν ότι η αγορά του κέντρου έχει ευνοηθεί από την λειτουργία του μετρό, ενώ ένα 17% εκτιμούν ότι ενισχύθηκαν τόσο η αγορά του κέντρου όσο και οι περιφερειακές αγορές της πόλης.
Ωστόσο, η Εγνατία φαίνεται να μην έχει ανακάμψει ακόμα εμπορικά στα επιθυμητά επίπεδα: «Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για την Εγνατία Σύμφωνα με συναδέλφους, δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην Εγνατία Ακόμα ο δρόμος δεν έχει τόσο μεγάλη ανάκαμψη. Ίσως επειδή ο κόσμος κυκλοφορεί με κατεύθυνση προς την παραλία. Για την ώρα η Εγνατία υστερεί».
Διαφορετική εικόνα στις ανατολικές περιοχές
Η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της πόλης είναι πιο σύνθετη. «Η Μαρτίου έχει μία καλή κινητικότητα, η Δελφών είναι λίγο πεσμένη», επισημαίνει ο κ. Ιωάννου. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι περιφερειακές αγορές επηρεάζονται αρνητικά, καθώς «πολύς κόσμος περνάει μεν από τα μαγαζιά που είναι γύρω από τους σταθμούς του μετρό ανατολικά, αλλά κατεβαίνει στο κέντρο».
Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του μετρό χαρακτηρίζεται από την περιέργεια του κόσμου να εξερευνήσει το νέο μέσο μεταφοράς: «Αυτό βέβαια ήταν και η αρχή… Το πρώτο στάδιο, που όλοι θέλουν να κατέβουν στο κέντρο, να δούνε πώς είναι το μετρό, πώς λειτουργεί».
Λαμαρίνες κι επέκταση στην Καλαμαριά
Ένα θετικό στοιχείο είναι η αλλαγή της εικόνας των εμπορικών δρόμων μετά την απομάκρυνση των εργοταξιακών λαμαρινών. «Η εκκαθάριση αυτής της εικόνας με τις λαμαρίνες… Νομίζω ότι σχεδόν είναι κοντά στον ένα χρόνο που έχουν φύγει από τα πιο πολλά μέρη». Ωστόσο, οι έμποροι αναμένουν την πραγματική αλλαγή να έρθει με τη σταθεροποίηση των νέων ροών πελατών.
Η λειτουργία του Μετρό αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο την αγορά της πόλης προς τα ανατολικά όταν ολοκληρωθεί η επέκταση στην Καλαμαριά. «Μετά από ένα χρόνο, που θα ολοκληρωθεί και η επέκταση στην Καλαμαριά, από την Καλαμαριά θα μπορεί να μετακινηθεί είτε προς το κέντρο είτε προς άλλα σημεία». Οι καταστηματάρχες περιμένουν να δουν αν αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις αγορές των ανατολικών περιοχών.
Καταληκτικά, η μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται στο κέντρο της πόλης, ενώ οι ανατολικές αγορές βρίσκονται σε φάση προσαρμογής. «Το μεγαλύτερο κομμάτι της κινητικότητας το έχει πάρει από το κέντρο. Το αν η τάση αυτή θα αλλάξει, θα φανεί στους επόμενους μήνες καθώς οι πολίτες θα ενσωματώσουν το μετρό στην καθημερινότητά τους, καταλήγει.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-2-2025)