Επαναφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης το αίτημα για τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία

Της Βαρβάρας Ζούκα

«Στο ερώτημα ‘μετρό ή τραμ’ εμείς απαντάμε ‘και μετρό και τραμ’». Με τα λόγια αυτά, στο πλαίσιο του δημόσιου απολογισμού του για το πρώτο έτος της δημαρχιακής του θητείας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης επανέφερε στον δημόσιο διάλογο τη συζήτηση για τη δημιουργία στην πόλη γραμμής τραμ, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το έργο του μετρό.

Για το θέμα αυτό ο κ. Αγγελούδης επισκέφθηκε προ ημερών τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα, στις Βρυξέλλες, με τον οποίο και συζήτησε για τη δυνατότητα δημιουργίας γραμμής τραμ στη Θεσσαλονίκη αλλά και για την προοπτική το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για ένα «κοινό όραμα» ως προς την υλοποίηση ενός έργου για το οποίο προσδοκάται ότι θα ενισχύσει τις δημόσιες μεταφορές της πόλης με ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και τις προτεραιότητες του δικτύου των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, στο οποίο συμμετέχει η Θεσσαλονίκη.

Τραμ για τη σύνδεση αεροδρομίου – ΚΤΕΛ

Ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης αφορά τη δημιουργία μιας γραμμής τραμ που θα συνδέει το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο ανατολικό άκρο της πόλης, με τον σταθμό των ΚΤΕΛ, στην περιοχή της δυτικής εισόδου.

«Το έργο αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά ως προς το μετρό», εξηγεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, συγκοινωνιολόγος Σπύρος Βούγιας. Ο ίδιος σημειώνει ότι το τραμ θα καλύπτει τον άξονα που δεν εξυπηρετείται από το μετρό, με τη γραμμή να διέρχεται μεταξύ άλλων από την Εθνικής Αντιστάσεως, τη Βασιλίσσης Όλγας, την Τσιμισκή και την Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τον κ. Βούγια, πρόκειται για ένα μέσο οικονομικό, που μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του γρήγορα, δίνοντας λύση στο μείζον ζήτημα της σύνδεσης του αεροδρομίου, δεδομένου ότι η επέκταση του μετρό προς το «Μακεδονία» σχεδιάζεται σε δεύτερο χρόνο, μετά από την επέκταση προς τα δυτικά.

Ο κ. Βούγιας θεωρεί εφικτή τη χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους , καθώς, όπως αναφέρει, είναι στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η προώθηση παρεμβάσεων που μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα.

Η συζήτηση για τη δημιουργία γραμμής τραμ στη Θεσσαλονίκη είχε κορυφωθεί το 2000, με την ευκαιρία τότε της Γενικής Κυκλοφοριακής Μελέτης, ενώ περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα είχε παρουσιαστεί και σχετική μελέτη από το τότε Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Ecotale. Η πρόταση του ΣΑΣΘ, που έχει πλέον μετεξελιχθεί στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), διέφερε σημαντικά από αυτή που καταθέτει σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς προέβλεπε τη δημιουργία ενός δικτύου που θα κάλυπτε μήκος 24 χλμ.

Η Θεσσαλονίκη διέθετε τραμ, αρχικά ιππήλατο και μετέπειτα ηλεκτροκίνητο, από το 1893 μέχρι και το 1957, όταν αποξηλώθηκαν και οι τελευταίες γραμμές που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του. Γραμμές του παλιού τραμ ήλθαν στο φως στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά, που εξελίχθηκε επί δημαρχίας του αείμνηστου Γιάννη Μπουτάρη.

Θαλάσσια συγκοινωνία με ορίζοντα το φθινόπωρο

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως έχει κάνει γνωστό ο Στέλιος Αγγελούδης, παράλληλα με το θέμα του τραμ θα ανοίξει και τον φάκελο για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία. Ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από τον Σπύρο Βούγια να προχωρήσει σε έναν κύκλο επαφών και συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους δήμους και τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα ή μη του εγχειρήματος.

Η τελική πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για τη θαλάσσια συγκοινωνία αναμένεται να παρουσιαστεί με ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο. Ως βάση θα αξιοποιηθεί παλαιότερη μελέτη που είχε γίνει από την Εγνατία Οδό Α.Ε. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν με τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, για να προχωρήσει το έργο, όπως και τα θολά σημεία αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, που κατά το παρελθόν είχαν οδηγήσει τα σχέδια για τη θαλάσσια συγκοινωνία σε ναυάγιο.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-2-2025)