της Βαρβάρας Ζούκα
Ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, επεκτείνοντας τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων και διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Μέχρι πρότινος στον δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν δύο δημοτικά ιατρεία, το πρώτο στην περιοχή της Μοναστηρίου και το δεύτερο στην περιοχή της Τριανδρίας. Ήδη πιλοτικά ξεκίνησε η λειτουργία δύο μικρότερων ιατρείων σε χώρους των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το μεγάλο κοινωνικό πολυϊατρείο του δήμου Θεσσαλονίκης και των Γιατρών του Κόσμου στην περιοχή των Δωδεκαώροφων, στη Λαγκαδά.
Ετοιμάζεται το νέο κοινωνικό πολυϊατρείο
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Μάκη Χατζηθεόκλητο, ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαμορφώσεις στο κτίριο της οδού Λαγκαδά, όπου θα στεγαστεί το νέο πολυϊατρείο του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο συνεργασίας με τους Γιατρούς του Κόσμου.
Στο νέο κοινωνικό πολυϊατρείο, στη συμβολή της οδού Λαγκαδά με τη Γαλανάκη, θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Πέρα από τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως αυτές των γενικών γιατρών, των παιδιάτρων, των γυναικολόγων ή των παθολόγων, στο κοινωνικό ιατρείο θα παρέχονται και υπηρεσίες από γιατρούς πρόσθετων ειδικοτήτων, όπως από ψυχιάτρους, οφθαλμιάτρους, δερματολόγους, ακτινολόγους ή ορθοπεδικούς.
Πιλοτική λειτουργία δημοτικών ιατρείων στα ΚΑΠΗ
Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις που αφορούν θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης δημοτικών ιατρείων αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης και προληπτικής προστασίας της δημόσιας υγείας Δημήτρης Σκούτας, ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία δύο νέων δημοτικών ιατρείων, που φιλοξενούνται σε χώρους των ΚΑΠΗ.
Συγκεκριμένα, το πρώτο δημοτικό ιατρείο βρίσκεται στο 7ο ΚΑΠΗ, στην οδό Ακροπόλεως, στην Άνω Πόλη, και το δεύτερο στο 12ο ΚΑΠΗ, στην περιοχή του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, σε αυτή τη φάση στα δύο ιατρεία γιατροί βασικών ειδικοτήτων προσφέρουν κλινική εξέταση, συνταγογράφηση και κάποιες βασικές υπηρεσίες, όπως καρδιογράφημα.
Σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές γιατρούς, ώστε η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων να ενισχυθεί και με επιπλέον ειδικότητες, όπως και σε χορηγούς, με σκοπό τον εξοπλισμό των χώρων αυτών με βασικά ιατρικά μηχανήματα, όπως ενδεικτικά με υπέρηχο.
Ο αντιδήμαρχος Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία Λάζαρος Ζαχαριάδης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έκανε γνωστό ότι στις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής είναι να διευρυνθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα δημοτικά ιατρεία, ώστε αυτές να καλύπτουν όχι μόνον οικονομικά ασθενείς πολίτες, αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.
Πάνω από 65.000 πολίτες
Πάνω από 65.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί τα τελευταία χρόνια από τα δύο κεντρικά δημοτικά ιατρεία του δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργούν στην οδό Μοναστηρίου και στο κέντρο της Τριανδρίας.
Στα δύο ιατρεία παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ διοργανώνονται δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας. Τα δημοτικά ιατρεία διαθέτουν σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επιστημονικό προσωπικό αντίστοιχων ειδικοτήτων. Στις δομές της Μοναστηρίου και της Τριανδρίας εξυπηρετούνται ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύνατοι δημότες και κάτοικοι του δήμου Θεσσαλονίκης από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων με κλινική εξέταση, συνταγογράφηση και εργαστηριακές εξετάσεις.
11.000 ωφελούμενοι στο κοινωνικό οδοντιατρείο
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 11.000 ωφελούμενοι έχουν λάβει ιατρική φροντίδα από το κοινωνικό οδοντιατρείο, το οποίο λειτουργεί επί της οδού Παπαρηγοπούλου 7, στην περιοχή Βαρδαρίου.Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του κοινωνικού οδοντιατρείου απευθύνονται σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε προσφυγικό πληθυσμό, σε αστέγους και απόρους καθώς και σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ).
Η βασική λειτουργία του κοινωνικού οδοντιατρείου πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Ομάδα Υποστήριξης Νέων, από σταθερό συνεργάτη οδοντίατρο, ενώ τη δομή υποστηρίζουν και εθελοντές οδοντίατροι.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 4-5-2024)