Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα
“Η Θεσσαλονίκη καιρό τωρά, εξελίσσεται δυναμικά σε εθνική πρωτεύουσα της καινοτομίας”, σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας, με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Thessaloniki Inno-Tech 2024. Η καινοτομία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: από τις ιδέες στην πράξη» που διοργανώνει σήμερα στην πόλη.
Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2025 που ολοκληρώνεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τσιόδρας, τονίζει πως “η θετική πορεία της οικονομίας μας δεν είναι απλώς ένα επιχείρημα της κυβέρνησης: είναι μιά πραγματικότητα της ζωής, που αναγνωρίζεται από όλους –στις αγορές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παντού”.
Διοργανώνετε σήμερα μια ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία. Με ποια χαρακτηριστικά που αναπτύσει η πόλη ή μπορεί να αναπτύξει επιλέξατε αυτο το θέμα. Το project πάντως της Ζώνης Καινοτομίας μοιάζει επί χρόνια “παγωμένο”.
Η Θεσσαλονίκη, καιρό τώρα, εξελίσσεται δυναμικά σε εθνική πρωτεύουσα της καινοτομίας. Εδώ υπάρχουν και λειτουργούν ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ και το Thess INTEC (Thessaloniki Innovation and Technology Center). Υπάρχει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, που έχει ήδη ανακοινώσει δύο νέες επενδύσεις: μία για την κτηριακή επέκταση των εγκαταστάσεων στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και δεύτερη για τη δημιουργία κέντρου αριστείας, εκπαίδευσης και ανάπτυξης.
Υπάρχουν, ακόμη, το Αριστοτέλειο και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου γίνεται σημαντική δουλειά. Με ένα λόγο, η πόλη έχει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να κάνει τώρα το μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Γι’ αυτό και οργανώνουμε εδώ την ημερίδα μας. Όσο για το project της Ζώνης Καινοτομίας, κι αυτό ωριμάζει και καθόλου «παγωμένο» δεν είναι: οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν και θα ολοκληρωθούν.
Αυριο στη Βουλή ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2025. Το κυβερνητικό επιχείρημα για θετική πορεία της οικονομίας γιατί, δεδομένης και της ακρίβειας, δεν αποτυπώνεται στην μικρο-οικονομία;
H θετική πορεία της οικονομίας μας δεν είναι απλώς ένα επιχείρημα της κυβέρνησης: είναι μιά πραγματικότητα της ζωής, που αναγνωρίζεται από όλους –στις αγορές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παντού! Η Ελλάδα, που ήταν κάποτε το «μαύρο πρόβατο», σήμερα, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ανάμεσα στα θετικά παραδείγματα επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής. Δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν φόροι και οι μισθοί ανεβαίνουν –οι στόχοι που είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε για τον κατώτατο και τον μέσο μισθό, είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν. Έχετε δίκιο, όμως, σημειώνοντας ότι η εξαιρετική πορεία των δεικτών, δεν αποτυπώνεται σε όλη της την έκταση στη μικρο-οικονομία, στην καθημερινότητα των νοικοκυριών. Η διαρκής μάχη με την ακρίβεια έχει αρχίσει να δίνει τα πρώτα αποτελέσματα –ο πληθωρισμός φρενάρει. Είναι μια μάχη διαρκής την οποία θα κερδίσουμε.
Κύριε ευρωβουλευτά, αφήνει η διαγραφή Σαμαρά αποτύπωμα στο σώμα της ΝΔ και ειδικά την στιγμή που επιδιώκει αντιμετώπιση διαρροών προς τα δεξιότερά της;
Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής και απολύτως διασφαλισμένη. Το κόμμα ολόκληρο δίνει και θα δίνει τις πολιτικές μάχες που έρχονται συντεταγμένο, με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, με πλήρη εμπιστοσύνη στην πολιτική γραμμή και στην ηγεσία μας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον –και όχι στο παρελθόν! Η διαγραφή Σαμαρά ήταν μια εξέλιξη δυσάρεστη, αλλά δυστυχώς αναπόφευκτη: όταν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διαρροών προς δυνάμεις που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, θα σας πω μια λέξη μόνον: υπομονή! Ώσπου να έρθει η ώρα της κάλπης, τα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών θα έχουν αποδώσει και ο πατριωτισμός της πράξης θα έχει νικήσει τον λαϊκισμό των συνθημάτων χωρίς αντίκρυσμα!
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να σχολιάζει ως άκαιρη τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν παύει ωστόσο αυτή η συζήτηση να έχει ανοίξει. Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα προταθεί απο την κυβερνητική πλειοψηφία;
Πρώτα απ’ όλα, η συζήτηση για την προεδρική εκλογή του 2025 είναι άκαιρη, όχι επειδή έτσι την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, αλλά γιατί αν την ανοίγαμε από τώρα θα διαπράτταμε το θεσμικό ατόπημα της ασέβειας προς το πρόσωπο της νυν προέδρου της Δημοκρατίας. Ο χρόνος δεν είναι καθόλου αδιάφορη παράμετρος, όταν μιλάμε για θέματα τόσο ευαίσθητα: «κάθε πράγμα στον καιρό του», λέει ο λαός –και βέβαια, έχει δίκιο! Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει το πρόσωπο, που θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πω ότι προσδιορίζονται από τις συνταγματικές ρυθμίσεις: ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται να διαθέτει αυξημένο και ευρύτερο κύρος, πολιτική υπόσταση, κοινωνική διαδρομή, προσωπικότητα με ειδικό βάρος, αναγνώριση της όλης πορείας του.
Ενδυναμώνουν την Τουρκία οι εξελίξεις στη Συρία;
Σε πρώτη φάση πράγματι, η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από την ανατροπή του Άσαντ και την εγκαθίδρυση της νέας εξουσίας στη Συρία. Υπογραμμίζω όμως: σε πρώτη φάση! Γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και το μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή είναι ανοιχτό, περνώντας τώρα σε μια νέα φάση του. Στη Δαμασκό, η νέα πολιτική και συνταγματική συγκρότηση του κράτους δεν έχει ακόμη ούτε καν αρχίσει να συζητείται. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη άσκηση: διαφορετικοί ένοπλοι σχηματισμοί, πολλές εθνοτικές ομάδες, πανσπερμία πολιτικών δυνάμεων και εξωτερικοί παράγοντες επιρροής και ισχύος με συμφέροντα εν πολλοίς αντιτιθέμενα –από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μέχρι το Ισραήλ, τις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου και (φυσικά) την Τουρκία. Και οι ακραίες αντιφάσεις παρούσες: η Άγκυρα, λόγου χάρη, ασκεί επιρροή με εργαλείο τους τζιχαντιστές που έδρευαν υπό την προστασία της στην επαρχία του Ιντλίμπ και τις φυλές των Τουρκομάνων στον βορρά της Συρίας, αλλά έχει απέναντί της τις κουρδικές πολιτοφυλακές και την ντε φάκτο αυτόνομη κουρδική περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, με την εκεί αμερικανική βάση στο πλευρό τους. Συνεπώς, τα μάτια μας ανοιχτά και σε εγρήγορση! Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή. Κι αυτό έχει τεράστια σημασία.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 24-12-2024)