Cleaning … στις κλήσεις των Δήμων

Γράφει η Χριστίνα Α. Σωτηράκογλου, Δικηγόρος-ειδική δικαστική γραφολόγος

Η εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με την παραγραφή κλήσεων ΚΟΚ προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον την προηγούμενη εβδομάδα. Μία παραγραφή που θεσπίστηκε για να δώσει τέλος στην πρακτική να πρέπει ο διοικούμενος να πληρώσει κλήση μετά από 20 χρόνια!

Ασχολούμενη με υπόθεση εντολέα του γραφείου μας ο οποίος είχε 57 κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, διαπίστωσα ότι η τακτική της Διοίκησης να κινήσει τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων με τους δικούς της αποκλειστικά ρυθμούς, ακόμη και για παράβαση που έγινε προ εικοσαετίας, με επακόλουθο τη στέρηση της φορολογικής ενημερότητας των πολιτών, αποτέλεσε έναυσμα έρευνας για το Συνήγορο του Πολίτη. Ακολούθως μετά από την επέμβαση του Συνηγόρου και παρά το εμφανές κόστος για τα δημοτικά ταμεία, τα οποία έχασαν βέβαια έσοδα, η Κυβέρνηση το έτος 2023 ψήφισε τους νόμους 5023 και 5047 /2023, με τους οποίους θεσπίστηκε η παραγραφή των κλήσεων προ της 31/12/2018 εφόσον τα ποσά τους δεν είχαν βεβαιωθεί από τη Διοίκηση, μέσα σε τριετία από την παράβαση.

Αναγνωρίστηκε δηλαδή ότι η πρακτική της Διοίκησης να βεβαιώνει ποσά με καθυστέρηση χρόνων, καθιστά ανήμπορο τον πολίτη να υποβάλλει αντιρρήσεις, αφού φυσιολογικά αυτός δεν μπορεί να θυμάται τι έπραξε και σε ποια κατάσταση ανάγκης βρισκόταν πριν από πολλά χρόνια. Εξάλλου, ακόμη και αν ο πολίτης είχε εξοφλήσει την κλήση, δεν θα μπορούσε να το αποδείξει, αφού λογικά και αναμενόμενα θα είχε χάσει την εξοφλητική απόδειξη. Οι νόμοι αυτοί είναι κατ΄ εξοχήν προστατευτικοί για τον πολίτη, έναντι της Διοίκησης και επιπλέον έχουν σκοπό να θέσουν τέλος στις στοίβες των κλήσεων και την άσκοπη γραφειοκρατία. Παράλληλα, δεν επιβάλλουν ποινές ούτε επιρρίπτουν ευθύνες στους υπαλλήλους που καθυστέρησαν – δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου, αφού η τριετής παραγραφή θεσπίστηκε το πρώτον τώρα και μόνο για συγκεκριμένα χρονικό διάστημα.

Οι διατάξεις τους αφορούν παρελθούσες κλήσεις μόνο, δεν αναφέρονται σε μελλοντικές παραβάσεις και κλήσεις και ουσιαστικά αποτελούν πρακτική cleaning της δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό να θέσουν ένα τέλος στο πρόβλημα και να εφαρμόσουν επιτέλους και στη δημόσια Διοίκηση τον προβλεπόμενο θεσμό της εύλογης αποσβεστικής προθεσμίας και της παραγραφής.

Επομένως, το ζητούμενο είναι, να δημιουργηθεί έθιμο και ακολούθως υποχρέωση στη Διοίκηση, για να βεβαιώνονται υποχρεωτικά και εντός τριετίας από την έκδοση τους οι κλήσεις και να στέλνεται η ατομική ειδοποίηση χρεών. Αλλιώς, το πόρισμα του Συνηγόρου και η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης θα παραμείνουν μια πρόσκαιρη προστατευτική διάταξη, χωρίς μακροπρόθεσμο όφελος για τον διοικούμενο.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-2-2025)